Thursday, November 3, 2011

akhirnya siap jugak sistem.. grr..

Alhamdulilah.. akhirnya sistem yang nieya buat akhirnya siap jugak dengan bantuan akk Faridah. tanpa dia, ntah kemana tah sistem nieya ini. mayb ke laut agaknya.. grr..hehe.. banyak jugak dugaan untuk menyiapkan sistem ini. memang kesabaran betul2 kena kuat. pernah sekali nieya punya sistem dah siap, kemudian, dah buat bahagian satu lagi, terus yang ini tak menjadi. memang rasa nak menangis jerk. sabar sangat2. dan nieya pernah jugak putus asa untuk membuat sistem ini. merajuk laa konon, sampai seminggu lah tak bukak langsung sistem. dan baru-baru ini, baru lah bukak. siap kan bahagian admin ini. tapi semua itu kena tempuh dengan sabar. akhirnya, alhamdulilah, siap juga. lepas ini, siapkan report tebal pulak.. grr..haha..

untuk membuat sistem ini, ia menggunakan aplikasi xampp, dreamweaver, IE o mozilla.
sebelum membuat sistem, kita kenalah buat database terdahulu. http://localhost/phpmyadmin. 



sistem nie, ada 2 jenis bahagian. 

  • bahagian user
  • bahagian admin
user ini semua orang boleh membuat permohonan dan admin pulak orang yang tertentu jerk boleh approvekan permohonan user ini. 

database
sistem bahagian user

bahagian admin

bahagian banner tuh, nieya wat menggunakan photoshop jerk.. hehe.. kalau nak lebih lanjut lagi, nieya ada bagi web di mana nieya buat rujukan.. tapi selebihnya, nieya belajar kat akk Faridah ini.coz dia ajar nieya faham. hehe...

 rujukan :





...Hanya sekadar mengisi masa lapang untuk berkongsi cerita ...

4 comments:

ekin.. said...

nie sume sistem utk ape??xphm..laman web??aik csc ye?

Thania said...

@ekin..

oo..nie sistem tempahan bilik mesyuarat... mcm fb laa... kena login, logout.. r ah.. web.. tpi nie ad login n logout.. eh...hehehe..nie menggunakan PHP.. database.. mcm c++.
c++ n PHP nie bahasa language.. laman web nie dibuat bg memudahkan pengguna untuk membuat tempahan bilik mesyuarat.. so xpyh lagi menggunakan manual iaitu buku.. kita guna on9 sahaja..

ekin.. said...

ouh mcmtuh..msti cmplicated sikit kn..btw hebad lah dpt wt sistem mcm tuhh/.:D ekin xreti lgsong...kosong,,,hehe

Thania said...

@ekin..

mula2 mmg mcm tuh laa ekin.. mmg payah sgt2.. tapi alhamdulilah.. x pnh ilmu tntng nie.. at list fhm la...n dpt buat bnda nie.. nsb bek ad akk tuh tlg.lau x..mmg nanges at situ laa..hehehhe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...