Friday, November 11, 2011

tutorial ringkas sahaja tentang PS5...

hari ini nak tunjukkan sikit tutorial.... tutorial yang sangat ringkas jerk..iaitu adobe photoshop CS5.. CS5 bagi nieya baru lah coz sebelum nie nieya belajar menggunakan CS3 jerk.. hehe.. ok2.. jom2.. maaf lah kalau korang semua tak faham sangat..nieya tak pandai lah nak buat tutorial nie..hehe... nieya lebih suka ajar depan-depan.. face to face katakan.. tapi disebabkan kawan nieya sowang nie nak belajar, so nieya buatkanlah tutorial. sebab rumah dia jauh.

Langkah 1

buka PS5 dulu.. File -> Open, kemudian keluar gambar folder kita tuh...macam kat bawah nie..






Langkah 2. 

dah pilih gambar backround, nak letak gambar satu lagi. klik macam tadi juga.. macam di langkah 1 tadi.. kiranya sekarang kita mempunyai 2 tab. 1 yang gambar hijau tuh, satu lagi gambar couple nie..



langkah 3... 

 pergi di nama tab tersebut dan heret kan tab gambar couple nie. jangan pada gambar pula.. 


Langkah 4.   

jadilah seperti ini..gambar bertindih... kemudian pergi kat tool tepi tuh... belah kiri tuh, cari magnetic lasso tool (L).  pastu pergi di gambar tuh, ikut laa bentuk gambar tuh.. nak ikut tuh, kena berhati-hati. sebab buat benda tuh, kene banyak sabar.. kang tak jadi.hehe..


pastuh jadi macam gambar bawah nie... nampak tak gambar tuh dah bertitik2...


Langkah 5 . 

 klik pada move tool (V)..  pas klik pada move tool tuh, nampak macam tetikus jadi gunting kan... haa.. klik pada gambar tuh dan heret kan dia ke atas background tuh..ala.. background warna hijau tuh laa... pastu jadi seperti di bawah nie.. 




Langkah 6. 

besar kan gambar tuh, nak kecil kan senang jerk.. pergi di Edit -> Free transform.. pastu dia akan keluar petak kat gambar yang kita nak kecilkan tuh... pastu ikut suka kita lah nak buat macam mana kan.. nak kecil ke, besar ker, gemok ker, keding ker... pastu kat atas tuh ada tanda right kan.. ala..kat atas belah kiri.. tu... hehe... dah sudah kita ubah, klik pada tanda right tuh...



Langkah 7.

kerja daa siap..jadilah seperti ini..


Langkah 8. 

 korunk jangan main save jerk..  pergi ke File -> Save As pastu dia akan keluar gambar seperti di bawah nie. kemudian kat bahagian file name tuh, korunk letak laa nama apa yang nak diletak.. tapi bahagian format tuh, tukar tau.. tukar ke JPEG (*JPG, *,JPEG,*,JPE). lau tak tukar, dia akan save sebagai photoshop dimana kita boleh ubah lagi apa yang kita nak ubah. tapi tak boleh nak tayangkan laa..hhehe..kalau save sebagai JPEG, kita tak boleh nak ubah lagi.. dan kita boleh tayang kan pada orang.. hehe..



(nie haa cth save sebagai photoshop.. dia save macam nie)

korunk faham tak?? hehe.. lau tak faham comment laa.... nanti nieya tolong.. maaf laa..nieya tak pandai lah nak baut tutorial nie.. tak pandai sangat. tapi lau ajar depan-depan nieya boleh... hehe.. maaf sekali lagi.. 








...Hanya sekadar mengisi masa lapang untuk berkongsi cerita ...

2 comments:

asiah abd ghaffar said...

thanx thania!!! love u larh!!!

Thania said...

@asiah abd ghaffar

welcome asiah... lau demi kawan2 aku yang aku sayang ak sanggup tolong.. cyg ko gak!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...