Wednesday, May 8, 2013

Resepi Spaghetti

Hari nie nieya masak spegeti. Tiba-tiba lah nak masak spegeti. So nieya terpanggil lah untuk membuat spegeti. Nasib bahan-bahan semua ada. Tapi nieya guna makaroni nieya tak guna spegeti..  Nieya nak share kat semua pembaca blog nie resepi spaghetti yang nieya buat nie. :

Bahan-bahan

1 spaghetti
1 Perencah spaghetti maggie
1 Tomato puree
1 Daging kisar
1 bawang besar dipotong dadu
2 biji telur di masak pecah-pecah

Cara nak masak :


Spaghetti:

Panaskan air dan masuk kan spaghetti tu ke dalam air. Rebus lah spaghetti tu sampai lah tak keras mana. Jangan lembik sangat nanti tak sedap. Agak-agak dah masak tuh tosekan spaghetti tuh..

Kuah Spaghetti:


Mula-mula tumis bawang besar.
Kemudian masukkan daging kisar, kacau-kacau jangan bagi melekat.
Dah masak daging tu masukkan air. Air ikut banyak mana yang kamo nak.Tapi jangan pulak banyak sangat sampai nak buat sup. Sekurang-kurangnya letak dalam 1 1/2 cawan laa..
Lepas tu masukkan perencah maggie.
Gaul sampai sebati baru masukkan tomato puree. Letak dalam 5 sudu. Tapi kalau tak pekat letak lagi.
Last sekali letak telur yang dah goreng pecah-pecah tuh .Semasa goreng telur tuh jangan lama sangat. Agak2 dah menjadi pecah2 tuh terus jerk tutup api.
Pastu biar mendidih kuah spaghetti tu dan baru boleh hidang.

Nampak tak spaghetti tu. nieya guna makaroni.saja tukar selera. 
Apa lagi jom lah makan..
...yummy...



...Hanya sekadar mengisi masa lapang untuk berkongsi cerita ...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...