Thursday, July 7, 2011

PHP


PHP... -> first time aku belajar PHP. iaitu  stands for PHP: Hypertext Preprocessor
mula-mula aku tak faham apa PHP.  setelah aku pelajari, aku baru faham sedikit. dia macam C++,OOP,
SQL, WEB.banyak coding laa... ia wat web menggunakan macromedia dreamweaver.first sekali Pn.Faridah ajar, aku kurang faham, dia suruh aku melayari http://www.w3schools.com/php/php_intro.asp .... untuk lebih memahami and perhatikan coding-coding PHP tu macam mana. aku cuba tengok, fahami, naik jelek laa... 24 jam pandang benda tu jerk.. kemudian,dia bagi software xampp. petang tu, aku dah fedup, aku panggil lah pn Hadibah nie ajar aku guna software nie. dia ajarlah.kemudian dia bagi aku software macromedia dreamweaver. barulah aku tau macam mana nak guna kedua2 software tu. 

esok nya, aku minta pn.Faridah ajar aku macam mana nak copy coding2 at web w3school. dia ajar dari a-z.. termasuk mySQL php, conected mySQL melalui PHP. hehe.. Alhamdulilah.. aku fahami juga akhirnya. tapi nak buat web sepenuhnya menggunakan macromedia nie aku x pandai coz banyak sangat guna coding. hurm..
nak tengoks semula web yang kita dah buat melalui PHP tu, click web nie..http://localhost/phpmyadmin/ ....
ini contoh PHP.. 


haa... nie nampak macam C++. p beza tau.. 

PHP nie coding dia 

<html>
<body>

<?php
echo "Hello World";
?>

</body>
</html>

dia ada [<?php hujung dia ?>]

Nie pula C++(programming)

# include <iostream.h>

class practical;
class theory{
private :
int mark;
public :
void enter_dataTheory(){
 cout << “Theory’s mark : \n”;
 cin >> mark;}
friend void compute ( theory A, practical B );
};
class practical{
private :
int mark;
public :
void enter_dataPractical()
{
 cout << “Practical’s mark : \n”;
 cin >> mark;
}
friend void compute ( theory A, practical B );
};

dia mesti ada [# include <iostream.h>] di permulaannya.

dan dia hampir-hampir sama dengan web. web permulaan <html><body> dan akhir </html></body>
ini web coding


<html>

<body>

<script type="text/javascript">
document.write(Date()); </script> 

</body> 
</html>





ok lah.. nak tahu php dengan lebih lanjut, nanti thania post kan lagi ek.. tunggu thania daa buat web sikit, n ada hasilnya, baru thania updatekan pasal pHP.kira faham betul2 dan mahir lah.hehe..
 lau korang nak belajar, layarilah www.w3school.com. n click at php. 




...Hanya sekadar mengisi masa lapang untuk berkongsi cerita ...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...