Tuesday, June 12, 2012

Percutian ke Singapore part 2



Nieya nak sambung carita tentang percutian nieya dan family ke Singapore part 2. 

Pada keesokkan harinya iaitu pada 8/6/2012, hari Jumaat.

Selepas kami breakfirst di McCafe

Kami pown gerak lah pergi Sentosa Island. 
Tempat 1st yang kami tuju ialah Fort Siloso
Ia adalah muzium kubu pertahanan.  Kisah perang suatu ketika dahulu.

google


try untuk angkat merian tu.

bas yang membawa penumpang ke atas

bendera jepun

kepanasan.. duduk bawah aircond.

nampak nieya at belakang tu. hehe

jambatan gantung.nieya n my mum

kepenatan.. muka kesian tengok sebelah tu

Kemudian kami gerak underwaterworld
Dia macam dekat KLCC, tapi berbeza sedikit.
dan ikan di dalamnya besar2.. Yang best sekali tu, dapat tengok show Dolphin.
Dolphink Pink dan anjing laut. 
Beruntung sangat. Dolphink Pink tau. Susah nak dapat tengok.

Ketika berada di Show Dolphin dan anjing laut.

Dalam Underwaterwall

Dah penat merayap, Singgah Masjid Hajjah Fatimah. Hanya masjid sahaja yang tandasnya ada air. 
Kalau tandas awam tak ada air. Kami singgah solat magrib.

Masjid
Kemudian berhampiran masjid ada kedai makan. Macam medan selera.
So uncle suruh kami try sup tulang merah dia bersama mee kuah merah.
Nampak memang macam meloyakan, tapi bila try.... pasti nak lagi.
Tulang dia besar2.. Makan kalau tak kena baju, tak comot tak sah.
Yang paling penting makanan dia pedas2.. kalah N9 punya masakan.
Sup tulang dia nak sedap lagi makan bersama roti. Air kami order air tebu.
Terbaiiikkk!!!

Menikmati sup tulang merah

Kenyang sudah... 
Kami sambung perjalanan kami ke One FullStation. Tempat orang-orang kaya lepak. hahaa.

Merlion Park tempat kebanggaan orang Singapore serta pelancong.
Di sini terdapat lambang atau simbol singa. Di sini juga tempat mereka melihat persembahan lampu bila malam tiba. Memang lawa sangat2. Kita boleh menaiki kapal untuk jalan-jalan di atas permukaan air ini.

Ketika kami sampai di sini, ramai orang tunggu di hadapan hotel 3 bangunan yang atas dia ada bentuk kapal tu. Kami ingat mereka saja-saja tunggu dengan kamera-kamera mereka. Rupanya ada show lampu.
So, kami bertuah kerana dapat melihat sekali.. Joint the us.

Kemudian kami gerak pergi jalan-jalan di Orchard Road. Kat sini lah tempat yang paling popular kalau nak bershopping. Semua barang-barang brended semuanya ada di sini. Tapi mahal lah. Hanya orang-orang kaya sahaja. haha.. Barang-barang berjenama seperti Prada, Gucci, jenama yang termahal, semuanya ada lah. Tapi bila sale... sale sangat-sangat. Gila lah orang kalau sale. Sebab kalau di Singapore, Sale, sale betul. bukan macam Malaysia. Still mahal lagi. :(

Nieya pergi sini singgah Giordano beli t-shirt I ♥ SG. 1 family dapat.  Cuma berlainan warna. Nieya dan ibu merah. Syaidi hitam dan syipa kelabu. Najmi pown kelabu.

t-shirt
ketika di merlion

tengok bangunan tu. berlampu kan.. Sebelah lagi tu ketika kami di orchad.

Tak puas lagi jalan-jalan Singapore. Tapi dah rindukan Malaysia.
Baru terasa rindu kan Malaysia. Selawa-lawa mana pown negara orang, lawa lagi negara kita.
Selesa lagi negara kita. Hujan batu negeri orang hujan emas negeri kita. eh.. macma tu pantun ?? 
hehe.. Kalau salah tolong betul kan.

Masa untuk pulang Malaysia..
Pulang Negeri Sembilan. abah dah bising, bila mau balik N.Sembilan, coz abah nak bawak kami balik kampung. Kampung baru K.L. Ada event dan kumpul semua adik-beradik abah kat K.L.

Sebelum balik snap gambar kami pakai baju baru.
Nie kat kedai makan. Makan bubur nasi. Bubur nasi dia penuh dengan air. tapi sedapp..

sebelum pulang, snap ngan uncle

ini sahaja yang kami shopping. baju dan coklat. Coklat kat sana murah.

Nieya drive dari J.B ke Seremban, singgah rumah sekejap amik barang, terus Shoot ke K.L.
Penat woo...
 Update seterusnya aktiviti Di K.L...








...Hanya sekadar mengisi masa lapang untuk berkongsi cerita ...

4 comments:

Nanal0vey0u said...

Banyak jugak tempat menarik kat sana ea..sbb plan nk gy Spore ngn kawan lepas SPM..;)

Thania Ismail said...

@Nanal0vey0u
kat sna memang banyak tempat yang menarik.. kalau datang sana tempat pertama kena jejak mesti lah universal studio..

Yana Libra said...

seronok berjalan2 ni kan~ :)

Thania Ismail said...

@Yana Libra

tau xper.. yg penting dpt mperkembangan lagi ilmu.. hehe.. :)
jauh perjalanan luas permandangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...